Günümüzde MareBlue Babakale'ye sadece 5 km mesafedeki Gülpınar’da (eski adı Khryse) bulunan Apollon Smintheus Tapınağı, Antik Yunan mimarisi ve heykeltraşlığını sergileyen en önemli yapılardan biridir. Tapınağa ismini veren Smintheus “fare” anlamına gelmektedir ve tanrı Apollon’un kutsal hayvanıdır. Apollon haksızları ve zalim kralları cezalandırmak veya yeri geldiğinde ödüllendirmek amacı ile fareleri kullanmıştır. Bu tapınak ve tanrı Apollon, Homeros’un ünlü İlyada’sına da konu olmuştur.
''Truva kralının oğlu Paris, Sparta kralı Menelaos’un karısı Helen’i kaçırır. Menelaos ve ağabeyi Mykenai kralı Agamemnon komutasında Truva’ya savaşa giden Aka ordusu geçtiği yerleri yağmalar, halka eziyet eder, kadın ve kızları kaçırır. Khryse’ye de uğrayan ordunun başındaki Agamemnon, Apollon Smintheus tapınağının rahibi Khryses’in kızını kaçırır. Rahip baba kızını kurtarmak için Agamemnon’a armağanlar götürür, dil döker ancak Agamemnon kızı bırakmayı kabul etmediği gibi bir de hakaretler ederek rahibi kovar. Çaresiz kalan rahip Apollon’a yakarır ve kızını kurtarmasını ister. Öfkelenen Apollon Aka ordusunu dokuz gün dokuz gece ok yağmuruna tutar ve üzerlerine farelerden bulaşan veba salgınını salar. Aka ordusu veba hastalığından kırılır. Sonunda Agamemnon, rahip Khryses’in kızını serbest bırakarak babasının yanına yollamak zorunda kalır.''
Bu nedenle bir süredir Apollon Smintheus Tapınağı'nın ziyaretçileri, tapınağın ismine ve anlatılan hikayelere ithafen tapınağın merdivenlerini süsleyen sevimli fare figürleri ile karşılaşıyorlar.